Ιστορικό

Οι πανελλήνιες εξορμήσεις αποτελούν μια προσπάθεια των αστρονομικών συλλόγων της χώρας για τη σύσφιξη των σχέσεων των ερασιτεχνών αστρονόμων και των φίλων της αστρονομίας. Πραγματοποιούνται εκεί που οι ερασιτέχνες αστρονόμοι βρίσκονται στο στοιχείο τους, κάτω από τη μαγεία των σκοτεινών ουρανών στα βουνά της Ελλάδος.

Η ιδέα για τις πανελλήνιες εξορμήσεις πρωτοδιατυπώθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2006 στη συνάντηση των Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων ερασιτεχνικής αστρονομίας που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα. Μετά από πρωτοβουλία της Εταιρείας Αστρονομίας Χαλκίδας συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί η πρώτη πανελλήνια συνάντηση τον Ιούλιο του 2007 στην περιοχή της Δίρφης στην Εύβοια υπό την αιγίδα της, ενώ εκφράστηκε απ’ όλους η βούληση για μελλοντική καθιέρωση κάθε καλοκαίρι. Η Εταιρεία Αστρονομίας Χαλκίδας όρισε να πραγματοποιηθεί η 1η Πανελλήνια Συνάντηση στις 20-21 Ιουλίου 2007. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο ορειβατικό καταφύγιο “Μιχάλης Νικολάου” στη Δίρφη Ευβοίας (υψόμετρο 1100 m). Περισσότερα από 100 άτομα όλων των ηλικιών παρευρέθησαν και η συνάντηση θεωρήθηκε επιτυχημένη καθώς ήταν και η πρώτη φορά που διοργανώθηκε.


Η δεύτερη πανελλήνια συνάντηση, του 2008, είχε συμφωνηθεί στα πλαίσια του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας να διεξαχθεί και πάλι στη Δίρφη ωστόσο δυστυχώς ακυρώθηκε. Έτσι τη σειρά πήρε ο Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας ο οποίος στη συνάντηση των συλλόγων ερασιτεχνικής αστρονομίας, που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη στις 15 Νοεμβρίου 2008 ζήτησε και ανέλαβε τη διοργάνωση της 3ης Πανελλήνιας Εξόρμησης Ερασιτεχνών Αστρονόμων, το καλοκαίρι του 2009. Τόπος της εξόρμησης ήταν το Όρος Καλλίδρομο, στο καταφύγιο της “Ανάβρας” σε υψόμετρο 600 μέτρων, 7 χιλιόμετρα από τις Θερμοπύλες, 200 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 320 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Η εξόρμηση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 26-27-28 Ιουνίου 2009 με τη συμμετοχή περίπου 70 ατόμων. Στη συνάντηση αυτή έγιναν σημαντικές προσθήκες στο πρόγραμμα όπως οι ομιλίες και τα πρακτικά εργαστήρια-workshops δίνοντας έναν ακόμα ουσιαστικότερο χαρακτήρα στη διοργάνωση.

Η 4η Πανελλήνια Εξόρμηση διοργανώθηκε στον Πάρνωνα από την Αστρονομική Ένωση Σπάρτης “Διός Κούροι” και την Αστρονομική Εταιρείας Πάτρας “Ωρίων” τον Ιούλιο του 2010, όπως είχε αποφασιστεί στο συνέδριο της Αλεξανδρούπολης το 2009. Στη συνάντηση αυτή, η συμμετοχή απογειώθηκε στα 415 άτομα δίνοντας έτσι έναν άλλο αέρα στη διοργάνωση ενώ το πρόγραμμα δραστηριοτήτων εμπλουτίστηκε περαιτέρω.

Η 5η Πανελλήνια Εξόρμηση διοργανώθηκε για πρώτη φορά στη Βόρεια Ελλάδα. Με νέο ρεκόρ συμμετοχής, πλέον των 500 ατόμων, ο Όμιλος Φίλων Αστρονομίας διοργάνωσε την εξόρμηση με μεγάλη επιτυχία στους Φιλιππαίους Γρεβενών, με πλούσιο πρόγραμμα και σκοτεινούς ουρανούς.

Στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά τον Οκτώβριο του 2011, αποφασίστηκε η 6η Πανελλήνια Εξόρμηση να συνδιοργανωθεί εκ νέου από την Αστρονομική Ένωση Σπάρτης “Διός Κούροι” και την Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας “Ωρίων” με χώρο διεξαγωγής το όρος Πάρνων στα σύνορα των νομών Αρκαδίας και Λακωνίας κατά την περίοδο 20 με 23 Ιουλίου 2012. Ο αριθμός των συμμετεχόντων αυξήθηκε για ακόμη μια φορά και έφτασε τα 625 άτομα.

http://www.astroexormisi2012.gr/memories/albums/userpics/10003/6peea-omadikh.jpg

Η 7η Πανελλήνια Εξόρμηση αποφασίστηκε στη γενική συνέλευση των Δ.Σ. στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 2012 να πραγματοποιηθεί στα Λιβάδια Κοτύλης του Γράμμου Καστοριάς από τον Σύλλογο Ηλιακών και Πλανητικών Παρατηρητών Καστοριάς από 5 μέχρι 7 Ιουλίου 2013. Αν και ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος ήταν μια πολύ όμορφη εξόρμηση σε ένα ξεχωριστό μέρος.

history-pic4Κατά τη διάρκεια του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας που πραγματοποιήθηκε στη Θάσο Τον Οκτώβριο του 2013 αποφασίστηκε η διοργάνωση της 8ης Πανελλήνιας Εξόρμησης από το Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας στο όρος Ελικώνας του νομού Βοιωτίας στο διάστημα 25 με 28 Ιουλίου 2014, όπου με νέο ρεκόρ συμμετοχής, πάνω από 700 άτομα, ήταν μια από τις πιο επιτυχημένες ΠΕΕΑ.

history-pic7Τον Νοέμβριο του 2014 στη συνάντηση των Δ.Σ. στο χώρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου αποφασίστηκε η ανάληψη της 9ης Πανελλήνιας Εξόρμησης από τον Αστρονομικό Σύλλογο Δυτικής Μακεδονίας στους Φιλιππαίους Γρεβενών για το διάστημα 17 μέχρι 19 Ιουλίου 2015. Η εξόρμηση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και παρά τις δυσχερές συνθήκες που επικρατούσαν στην χώρα συμμετείχαν πάνω από 500 ερασιτέχνες αστρονόμοι , σε μια από τις πιο πλούσιες σε πρόγραμμα και οργανωμένες πανελλήνιες εξορμήσεις.

IMG_9120