Προσκεκλημένοι ομιλητές

EugenFound-041

Ο Διονύσης Π. Σιμόπουλος είναι ο κεντρικός προσκεκλημένος ομιλητής της 10ης ΠΕΕΑ. Η ομιλία θα  πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Ιουλίου πριν την έναρξη της βραδινής παρατήρησης. Ο τίτλος της ομιλίας του είναι  “ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΕΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟ”.

Ο Διονύσης Σιμόπουλος είναι σύγχρονος αστροφυσικός, επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, βραβευμένος για τη συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση και σημαντική συγγραφική δραστηριότητα στον Τύπο και την τηλεόραση. Άρχισε την καριέρα του το 1967 και χρημάτισε Διευθυντής Πλανηταρίου στις ΗΠΑ (Κέντρο Τεχνών και Επιστημών της Λουϊζιάνα, 1969-1973) και στην Ελλάδα (Ίδρυμα Ευγενίδου, 1973-2014). Έχει διδάξει σε δεκάδες επιμορφωτικά σεμινάρια αποφοίτων πανεπιστημίου και στελεχών επιχειρήσεων ως εισηγητής θεμάτων επικοινωνίας, λήψης αποφάσεων και επίλυσης προβλημάτων. Με κύριο στόχο του τη σωστή μαζική επιμόρφωση έχει, μεταξύ άλλων, συγγράψει πάνω από 500 σενάρια επιστημονικής επιμόρφωσης για την τηλεόραση (σε σειρές όπως «Κόκκινοι Γίγαντες-Άσπροι Νάνοι», «Στα Μονοπάτια των Άστρων», κλπ), πάνω από 200 σενάρια πολυθεαμάτων Πλανηταρίου, και έχει δώσει πάνω από 500 διαλέξεις σʼ ολόκληρη τη χώρα. Έχει συγγράψει 26 εκλαϊκευμένα βιβλία αστρονομίας, κι έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες άρθρα και μελέτες του σε Ελληνικά και ξένα περιοδικά και εφημερίδες. Χρημάτισε επιστημονικός συνεργάτης των εφημερίδων «Η Βραδυνή» (1970-1975), «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» (1990-1992), «Έθνος της Κυριακής» (1993-2010) «Καθημερινή» (2014-σήμερα) και των περιοδικών «Γαιόραμα-Experiment» (1995-2005), «Ερευνητές» (Καθημερινής, 1999-2004), «PCWorld» (2004-2007) και «ΓΕΩτρόπιο» (Ελευθεροτυπίας, 2000-2010). Χρημάτισε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αστρονομική Εκπαίδευση (1994-2002), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων (1978-2008), Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πλανηταρίων (1976-2008), Εταίρος (Fellow) της Royal Astronomical Society και τακτικό μέλος πολλών άλλων διεθνών επιστημονικών οργανώσεων.

Για την συνεισφορά του στη διεθνή αστρονομική εκπαίδευση το 1996 έλαβε την ανώτατη τιμητική διάκριση «IPS Service Award» της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων, και το 2006 το παράσημο του «Ακαδημαϊκού Φοίνικα» από την Γαλλική Δημοκρατία. Στη χώρα μας η Ένωση Ελλήνων Φυσικών τον βράβευσε το 2012 ως θεμελιωτή της εκλαΐκευσης του επιστημονικού λόγου στην Ελλάδα, ενώ το 2015 τιμήθηκε με το Βραβείο της Τάξεως των Θετικών Επιστημών της Ακαδημίας Αθηνών «για τη συνολική του προσφορά στην εκλαΐκευση και διάδοση της Αστρονομίας και την πρότυπη λειτουργία του Ευγενιδείου Πλανηταρίου.»

FIORI

Η Δρ.Φιόρη Αναστασία Μεταλληνού  θα κάνει ομιλία με τίτλο . ” ΜΑΓΝΗΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΣΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ” Η ομιλία θα  πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Ιουλίου πριν την έναρξη της βραδινής παρατήρησης.

Η Δρ.Φιόρη Αναστασία Μεταλληνού είναι συνεργάτης του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και είναι υπεύθυνη για δράσεις διάχυσης της επιστήμης στο ΙΑΑΔΕΤ. Έλαβε Πτυχίο Φυσικής και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Φυσική Ατμόσφαιρας και Περιβάλλοντος από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στην Θεσσαλονίκη. Στην Διδακτορική Διατριβή της ασχολήθηκε με την «Ανάπτυξη και Εξασθένηση Μαγνητικών Καταιγίδων στο Γεωδιάστημα».
Έχει συνεργαστεί με το Centre d’étude des Environnements Terrestre et Planetaires, στο Παρίσι, το Heliophysics Science Division NASA’s Goddard Space Flight Center, Greenbelt, MD, στις ΗΠΑ και την Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Εργαστήριο Υπολογιστικών Συστημάτων, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Τα ερευνητικό της υπόβαθρο αφορά στην προσομοίωση επιτάχυνσης φορτισμένων σωματιδίων στην γήινη μαγνητόσφαιρα κατά τη διάρκεια μαγνητικών καταιγίδων. Έχει λάβει Πτυχίο Μονωδίας και έχει φοιτήσει στη Σχολή Μελοδραματικής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Οργανώνει και συμμετέχει σε βραδιές που συνδυάζουν την Μουσική με την Ποίηση και την Αστρονομία. Δίνει δημόσιες διαλέξεις και αρθρογραφεί με σκοπό την δημόσια κατανόηση της Αστρονομίας.