Πρόσβαση

WP Google Maps Error

In order for your map to display, please make sure you insert your Google Maps JavaScript API key in the Maps->Settings->Advanced tab.

Πρόσβαση με Ιδιωτικό Όχημα

Ο χώρος της εξόρμησης είναι εύκολα προσβάσιμος με αυτοκίνητο. Ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος και μόνο τα τελευταία 50 μέτρα είναι βατός χωματόδρομος.

Πρόσβαση με μέσα μαζικής μεταφοράς
Χρησιμοποιώντας τα υπεραστικά λεωφορεία, μπορείτε να φτάσετε έως και τον Αγ. Πέτρο, το πλησιέστερο χωριό στο χώρο παρατήρησης. Από εκεί, μπορείτε να πάρετε ταξί (25 λεπτά διαδρομή) για το χώρο παρατήρησης κοντά στο καταφύγιο. Πιθανώς να μπορείτε να εξυπηρετηθείτε με auto-stop και από συμμετέχοντες στην εξόρμηση που θα βρίσκονται στο χωριό για ψώνια ή φαγητό.

Τα λεωφορεία που φτάνουν στον Άγιο Πέτρο είναι του ΚΤΕΛ Αρκαδίας μέσω του δρομολογίου Τρίπολης – Άστρους : http://www.ktelarkadias.gr/?page_id=57

Για να φτάσετε στην Τρίπολη, το ΚΤΕΛ Αρκαδίας έχει δρομολόγια για Αθήνα, Πειραιά, Πάτρα και άλλες μεγάλες πόλεις. Τα λεωφορεία από Αθήνα επιβιβάζουν επιβάτες και στον Ισθμό. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα ΚΤΕΛ Αρκαδίας στο 2710-230140 ή στο http://www.ktelarkadias.gr

Παρακαλούμε σχεδιάστε το ταξίδι σας έγκαιρα και κρατήστε θέσεις για να αποφύγετε το ενδεχόμενο γεμάτων λεωφορείων. Επίσης, επικοινωνήστε με τα ΚΤΕΛ για την επιβεβαίωση των δρομολογίων.

Η τοποθεσία παρατήρησης βρίσκεται στο όρος Πάρνωνας, στο νομό Λακωνίας. Απέχει περίπου μία ώρα από την Σπάρτη, δυόμιση ώρες από την Αθήνα και την Πάτρα, μία ώρα από την Τρίπολη. Διαμέσου μιας πανέμορφης διαδρομής, διάσπαρτης με έλατα και πεύκα, φτάνει κανείς στο ορειβατικό καταφύγιο του ΕΟΣ Σπάρτης, το οποίο βρίσκεται σε ύψος 1420 μέτρων. Κάτω από το καταφύγιο είναι ο χώρος παρατήρησης ο οποίος περικλείεται από δάσος.

Οι ακριβείς γεωγραφικές συντεταγμένες του χώρου παρατήρησης είναι:

N 37 15.597 E 22 35.222 ή 37.259947, 22.58703

map

Άνοιγμα χάρτη για την 10η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων σε μεγαλύτερο παράθυρο.

Αναλυτικές Οδηγίες Διαδρομής σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους
Directions to Πάρνων Observing Site @37.260943,22.585169

Προτεινόμενες οδικές διαδρομές :
Από Αθήνα ή Πάτρα, παίρνουμε την ΕΟ Κορίνθου Τριπόλεως
α) Μέσω του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου – Τρίπολης έξοδο στην παλαιά ΕΟ Τρίπολης Σπάρτης, και μετά από 3χλμ αριστερά για Άστρος, περνάμε τα χωρία, Στάδιο, Ρίζες, Μεσσοράχη, Καστρί, Άγιος Πέτρος. Στα τρία χλμ μετά τον Άγιο Πέτρο κάνουμε επιτόπου δεξιά προς καταφύγιο ΕΟΣ Σπάρτης όπου φτάνουμε σε 16 ΧΛΜ.
β) Μέσω του νέου τμήματος του του αυτοκινητόδρομου Τρίπολης – Σπάρτης, Σπάρτη, Καρυές, Βαμβακού, Καταφύγιο Πάρνωνα
γ) Μέσω του νέου τμήματος του του αυτοκινητόδρομου Τρίπολης – Σπάρτης, Σπάρτη, Καρυές, Βούρβουρα, Άγιος Πέτρος, Καταφύγιο Πάρνωνα

Περισσότερα για την τοποθεσία, τα γύρω χωριά, την φύση της περιοχής μπορείτε να βρείτε εδώ http://parnonas1420.blogspot.com/

Επιπλέον χάρτες της περιοχής
Αποθηκεύστε τους χάρτες ως εικόνες. Μπορείτε να τους έχετε στο κινητό σας, ή να τους τυπώσετε. (οι αριθμοί δείχνουν αποστάσεις σε χιλιόμετρα.)

Ο πρώτος δείχνει πώς θα έρθετε στο καταφύγιο του ΕΟΣ Σπάρτης.

map1

 

map2

Τα πλεονεκτήματα για την αστρονομική παρατήρηση που συνδυάζει η τοποθεσία είναι τα εξής:

  • Ο μεγάλος σε έκταση, επίπεδος και καθαρός χώρος στον οποίο μπορεί να στηθεί μεγάλος αριθμός τηλεσκοπίων.
  • Ο σκοτεινός ουρανός από κάθε πλευρά του ορίζοντα, καθώς και η ανοιχτή θέα προς τον νότιο ουρανό του οποίου οι αστερισμοί παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον κατά τους θερινούς μήνες.

Ο συγκεκριμένος χώρος χρησιμοποιείται για αστρονομικές εξορμήσεις εδώ και πολλά χρόνια από ερασιτέχνες αστρονόμους της Σπάρτης, της Αθήνας, της Πάτρας και πολλούς άλλους ακόμα. Η πρόσβαση με αυτοκίνητο είναι εύκολη μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου ο οποίος φθάνει μερικά μέτρα πριν το χώρο παρατήρησης.