Workshop – Ομιλίες

BILLWorkshop Αστροφωτογραφίας τοπίου ( Star Trails & Time Lapse ) –  Βασίλης Μεταλληνός

Μυηθείτε στην Αστροφωτογραφία τοπίου, μάθετε να φωτογραφίζεται την κίνηση των αστεριών ( star trail ) και την σύνθεση φωτογραφιών για παραγωγή κινούμενης εικόνας ( time lapse ). Πάρτε τις φωτογραφικές σας μηχανές και ένα τρίποδο και ελάτε να φωτογραφίσετε τον κατασκότεινο ουρανό του Πάρνωνα. Το workshop θα γίνει από τον Βασίλη Μεταλληνό, έναν από τους κορυφαίους Έλληνες αστροφωτογράφους. Ο Βασίλης Μεταλληνός κατάγεται και διαμένει στην Κέρκυρα όπου την έχει κάνει παγκοσμίως γνωστή με τις υπέροχες φωτογραφίες του κάνοντας να μιλούν για αυτόν και την δουλειά του από το CNN ως την NASA !

  Workshop Οπτικής Παρατήρησης – Νίκος Μάρρας , Στράτος Φασουλής – Γιάννης Ραπακούσιος

Η μαγεία του νυχτερινού ουρανού αποκαλύπτεται παρατηρώντας τον με ερασιτεχνικά τηλεσκόπια και κιάλια. Στην 10η ΠΕΕΑ τρεις έμπειροι ερασιτέχνες αστρονόμοι – οπτικοί παρατηρητές  ( Νίκος Μάρρας , Στράτος Φασουλής και Γιάννης Ραπακούσιος ) θα μας διδάξουν πως να χειριζόμαστε τα αστρονομικά όργανα και εξαρτήματα, πως να διαβάζουμε τους αστρονομικούς  χάρτες και πως εντοπίζουμε αντικείμενα του νυχτερινού ουρανού από φωτεινά νεφελώματα και αστρικά σμήνη ως αμυδρούς γαλαξίες σε αποστάσεις εκατομμυρίων ετών μακριά !

Workshop – Τεχνητά διαστημικά αντικείμενα με συνδρομή από ερασιτέχνες αστρονόμους – Πιέρρος Παπαδέας

Ο Πίερρος Παπαδέας θα μας παρουσιάσει την κατασκευή του  πρώτου νανοδορυφόρου ελληνικής κατασκευής ο οποίος θα εκτοξευθεί από το κοσμοδρόμιο του Καζακστάν προκειμένου να συλλέξει στοιχεία για τα κατώτερα στρώματα της θερμόσφαιρας. Τον δορυφόρο σχεδίασαν και ανέπτυξαν καθηγητές και φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών (από τα τμήματα Μηχανόλογων και Αεροναυπηγών Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών) σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Libre Space Foundation. Στην ομάδα ο αρχιμηχανικός του UPSat Ανδρέας Αμπατζόγλου μαζί με δύο από τα μέλη του Libre Space Foundation, τον Πιέρρο Παπαδέα και τον Μάνθο Παπαματθαίου κατά τη διάρκεια του τεστ ταλαντώσεων στην Ελληνική Αεροδιαστημική Βιομηχανία στην Τανάγρα. O Πιέρρος Παπαδέας μαζί με τον Μάνθο Παπαματθαίου και μέλη της ομάδας SatNOGS, είχαν κερδίσει τον διεθνή διαγωνισμό «The Hackaday Prize», που βραβεύει καινοτόμες εφαρμογές των νέων τεχνολογιών, πάνω σε μια πρωτότυπη ιδέα του Πιέρρου για κεραίες που λαμβάνουν σήματα από δορυφόρους όλο το 24ωρο (!!!) και μετέπειτα συνεργάστηκαν με το Πανεπιστήμιο Πατρών για την κατασκευή του ελληνικού νανοδορυφόρου.

pierros

Workshop Ηλιακής παρατήρησης – Ανδρέας Παπαλάμπρου

Η ηλιακή παρατήρηση αποτελεί μια ιδιαίτερη έκφανση της παρατηρησιακής αστρονομίας. Πέρα του ότι μπορεί να κρατήσει τους αστρονόμους απασχολημένους και την ημέρα, ο ήλιος είναι το πιο δυναμικό αντικείμενο που μπορούμε να παρατηρήσουμε με σημαντικές αλλαγές από μέρα σε μέρα. Στο workshop ηλιακής παρατήρησης θα παρουσιαστούν οι μέθοδοι και ο εξοπλισμός ηλιακής παρατήρησης τόσο στο λευκό φως όσο και στο υδρογόνο-α καθώς και τα ηλιακά χαρακτηριστικά που μπορούν να παρατηρηθούν στην κάθε περίπτωση. Το workshop θα ολοκληρωθεί με ηλιακή παρατήρηση όπου οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν να συγκρίνουν τις διαφορές μεταξύ παρατήρησης λευκού φωτός και υδρογόνου και να κάνουν την ταύτιση των κοινών ηλιακών χαρακτηριστικών.

hliakhs

Ομιλία – Τα Μυστικά της όρασης :  Η αντίληψη των χρωμάτων, Θανάσης Ευαγγελόπουλος

Ο Ήλιος είναι λευκός ή κίτρινος;
Γιατί ο ουρανός και η θάλασσα δεν είναι μωβ, αφού το μωβ σκεδάζεται εντονότερα από το μπλε;
Αν είναι θέμα των ματιών μας, γιατί τα φωτογραφικά φιλμ δεν απεικονίζουν μωβ τον ουρανό;
Έχουμε την ικανότητα να δούμε το υπεριώδες δια γυμνού οφθαλμού, και πώς;
Γιατί η Αφροδίτη φαίνεται στο υπεριώδες;
Γιατί δεν υπάρχουν πράσινα αστέρια;
Αν είναι θέμα των ματιών μας, γιατί οι φωτογραφίες δεν δείχνουν κάποια αστέρια πράσινα;
Γιατί τα φυτά είναι πράσινα;
Τι χρώμα θα έχουν τα γήινα φυτά σε άλλον πλανήτη, οπού ο ουρανός δεν είναι μπλε;
Τι χρώμα θα έχουν τα φυτά σε έναν πλανήτη γύρω από κάποιο κόκκινο ή κάποιο μπλε άστρο;
Γιατί στο ηλιοβασίλεμα ο ουρανός κοκκινίζει, αφού η σκέδαση εντείνεται, αρά θα έπρεπε να γίνεται έντονα μπλε;
Γιατί τα σύννεφα είναι συνήθως λευκά;
Γιατί σε έκλειψη Σελήνης, φαίνεται κόκκινη η Σελήνη, αντί να εξαφανισθεί και να φαίνεται μαύρη;
Πως φαίνεται το ουράνιο τόξο σε ασπρόμαυρο φιλμ και γιατί;

Οι μηχανισμοί που εξηγούν την αντίληψη των χρωμάτων, σε μια επιστημονική αλλά απλή και κατανοητή παρουσίαση από τον ιατρό – Ενδοκρινολόγο Θανάση Ευαγγελόπουλο

orasi

Workshop – Αστρονομικές δραστηριότητες για παιδιά

Οι παιδικές δραστηριότητες στην 10η ΠΕΕΑ πέρα από την εποικοδομητική και ευχάριστη απασχόληση των παιδιών έχει και σημαντικό εκπαιδευτικό ρόλο μιας και η Αστρονομία έχει εξαφανιστεί στην Ελλάδα από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Για τα πάνω από 100 παιδιά που έχουν δηλώσει συμμετοχή έως τώρα στην 10η ΠΕΕΑ έχουμε προγραμματίσει πολλές δραστηριότητες όπως : Ο Ηλιός ο Ηλιάτορας , Ο φεγγαροσκεπαστής για τους πιο μικρούς μας φίλους υπό την εποπτεία τριών έμπειρων εκπαιδευτικών και ερασιτεχνών αστρονόμων Στέλλα Καναβάκη , Ιωάννα Ροβόλη & Κατερίνα Αγγειοπλάστη , Εκτόξευση νεροπυραύλων και κατασκευές αλεξίπτωτων για τους πιο μεγάλους από τον εκπαιδευτικό Βαγγέλη Τσάμη και «Μελέτη των φάσεων της Σελήνης με βιωματικό τρόπο» με τον φυσικό και εκπαιδευτικό Ηλία Καλογήρου !

kids