Παράλληλες Δραστηριότητες

  • Ορειβασία με την αρωγή του Ορειβατικού Συλλόγου ΑγρινίουΣε λιγότερο από μια ώρα φθάνετε με το αυτοκινητό σας στο καταφύγιο του Παναιτωλικού, το οποίο βρίσκεται πάνω από το χωριό Περιστέρι, σε μια θέση από την οποία μπορείτε να θαυμάσετε ολόκληρη την λίμνη Τριχωνίδα. Από εκεί ξεκινούν μονοπάτια διαφόρων δυσκολιών ,τα οποία καταληγούν στην κορυφή του βουνού.
  • Ποδηλασία, δράσεις από την λέσχη ΛΕ.Μ.Α.Θ. Οι προτεινόμενες mtb διαδρομές από τη λέσχη είναι:
  • Ραδιοερασιτεχνική δράση Ραδιοερασιτεχνών της Ένωσης Ραδιοερασιτεχνών Δυτικής Ελλάδας (SZ1A),με επαφές ασυρμάτου HF – VHF – UHF, με όλον τον κόσμο, με ειδικό διακριτικό (Special Callsign). [SX17ASTRO]
  • Σπηλαιολογικές δραστηριότητες
    • Επίσκεψη στο σπήλαιο “Θεοτικό”, σε μια πανέμορφη ποταμοσπηλιά στο ορεινό Θέρμο κοντά στο Δρυμώνα .
    • Το ποταμοσπήλαιο Θεοτικό βρίσκεται στο φαράγγι του ρέματος Χαλικιώτη που χύνεται στον παραπόταμο του Εύηνου ποταμού και έχει νερό όλο τον χρόνο. Το σπήλαιο διαρρέεται από τον ποταμό και έχει δικές του πηγές. Μέσα στο σπήλαιο υπάρχουν σταλακτίτες ενώ τρέχει νερό από την οροφή σε πολλά σημεία.
    • Υπάρχει σήμανση σχεδόν σε όλο το μονοπάτι, μήκους 2,3χλμ. Απαραίτητη η χρήση κατάλληλων ορειβατικών υποδημάτων, είναι αρκετά κατηφορικό (απότομο και ολισθηρό) θέλει καλή φυσική κατάσταση, μη το επιχειρήσετε αν δεν είστε σίγουροι των δυνατοτήτων σας! Το τελικό στάδιο για το ποταμοσπήλαιο μήκους περίπου 10 μέτρων είναι δυσκολίας επιπέδου 2 είναι σχεδόν κάθετη κατάβαση με μεταλλικά σκαλοπάτια. Η συμμετοχή στην πεζοπορία γίνεται με ατομική ευθύνη. (Συνάντηση στον χώρο των εκδηλώσεων, για εξοικονόμηση χρόνου και δυνάμεων θα γίνει μεταφορά με φορτηγό όχημα (καρότσα) στο σημείο που ξεκινά το μονοπάτι προς το σπήλαιο).
    • Διοργάνωση: Λέσχη Μικτού Αθλητισμού Θέρμου – ΛΕ.Μ.Α.Θ. Συνοδός / εμψυχωτής δραστηριοτήτων αναψυχής: Γεώργιος Κουρκούτας, Κωσταντίνος Μπακολίτσας.

Στον σύνδεσμο αυτόν θα δείτε όλα τα χαρακτηριστικά του μονοπατιού και την δυσκολία που θα αντιμετωπίσετε στο κατέβασμα … άρα καλά παπούτσια και φυσική κατάσταση χρειαζόμαστε:

https://www.facebook.com/watch/?v=870632274478229&rdid=jHb5SVLyIaUQJZdw

  • Πεζοπορία – Trekking στους Καταρράκτες Μοκιστιάνου. 
  • Πίστα παρά πέντε Στο χωριό Πετροχώρι υπάρχει πίστα παρά πέντε με θέα προς την λίμνη Τριχωνίδα.
  • ΚαρέλιΙδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συρματογέφυρα στον Εύηνο γνωστή ως Καρέλι, που αντικατέστησε το 1965 το “Καρέλι”. Η Στράνωμα, λόγω της γειτνίασής της με το Θέρμο και την έλλειψη συγκοινωνίας με τη Ναύπακτο, ήταν περισσότερο προσανατολισμένη προς αυτό. Όμως το μεγάλο εμπόδιο ήταν ο Εύηνος, γνωστός και ως Φίδαρης, που εκτός από τους θερινούς μήνες, ήταν αδιάβατος. Στην αρχή υπήρχαν περαματάρηδες που για πολλά χρόνια χρησιμοποιούσαν βάρκα. Όταν όμως αναποδογυρίστηκε κάποτε η βάρκα, φτιάχτηκε αρχικά μια σχοινογέφυρα που αποδείχθηκε πολύ επικίνδυνη. Έτσι, μεταπολεμικά, με μπροστάρη τον τότε δάσκαλο Δημήτρη Χαραλαμπόπουλο έγινε έρανος και φτιάχτηκε το “Καρέλι”. Είναι ένα ξύλινο κουτί που στηρίζεται με 4 καρούλια σε 2 χοντρά σύρματα, στερεωμένα σε μεγάλα πλατάνια των οχθών του ποταμού. Αντικαταστάθηκε στα 1965 από συρματογέφυρα που έχει 4 σύρματα, 2 παράλληλα σε κάθε πλευρά. Στα κάτω σύρματα στηρίζονται σανίδες ενώ στα πάνω κρατιέται ο διαβάτης. Σήμερα η συρματογέφυρα έχει επισκευασθεί και η διέλευσή της, αν και προκαλεί μικρό δέος, είναι ασφαλής. Ο διαμορφωμένος χώρος ανάμεσα σε αιωνόβια πλατάνια δίπλα στο “Καρέλι” είναι κατάλληλος για ξεκούραση και διημέρευση, απολαμβάνοντας τη φύση και το μπάνιο στο ποτάμι στον “Βρο”, ένα είδος μικρολίμνης στο ποτάμι.
  • Πεζοπορία στο Γεφύρι Αρτοτίβας και το ΚαρέλιΓεφύρι Αρτοτίβας: Το Γεφύρι της Αρτοτίβας είναι κτισμένο στο στενότερο σημείο του ποταμού Εύηνου, λίγο πριν συναντήσει τον παραπόταμό του, Κότσαλο, πάνω στο παλιό μονοπάτι που συνδέει την Κάτω Χρυσοβίτσα με το Αχλαδόκαστρο. Είναι κατά πάσα πιθανότητα κτίσμα της Ενετοκρατίας (1407 – 1499), ωστόσο ο τρόπος κατασκευής του εμφανίζει τα χαρακτηριστικά των ηπειρώτικων γεφυριών της Τουρκοκρατίας. Το γεφύρι είναι λιθόκτιστο με συγκολλητικές ύλες από ισχυρότατο ασβεστοκονίαμα, μονότοξο με άνοιγμα 22,35 μ. στο επίπεδο της μέσης στάθμης του νερού και το πάχος του στο ψηλότερο σημείο είναι 1 μ. περίπου. Οι δύο πρώτες λιθοσειρές του τόξου από την έδρασή του στο βράχο αποτελούνται από λαξευμένους σχιστόλιθους μεγάλου μεγέθους, ενώ στην υπόλοιπη κατασκευή του γενικά χρησιμοποιούνται μικροί ακανόνιστοι λίθοι. Το οδόστρωμα από τα δύο άκρα του γεφυριού ως την κορυφή προχωρεί με κεκλιμένα πλατύσκαλα πλάτους 0,80 – 1 μ., όπου περίπου και η τελική επίστρωση γίνεται καλντερίμι. Στις δυο πλευρές υψώνεται στηθαίο μέχρι ύψους 0,60 μ. Το καλντερίμι συνεχίζεται και εκατέρωθεν του γεφυριού με στηθαίο που προστατεύει την πλευρά του προς το ποτάμι. Είναι το αρχαιότερο γεφύρι, από όσα μέχρι σήμερα σώζονται στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Έχει πρόσφατα επισκευασθεί και έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.
  • Εύηνος: Στο πιο στενό σημείο του παραποτάμου Φειδάκια σχηματίζεται ένα φυσικό γεφύρι που ενώνει την περιοχή του Δρυμώνα με την περιοχή της Κλοποτάς. Η διαδρομή που ακολουθούμε είναι από την θέση “Τούρλα”. Ακριβώς από την πίσω του πλευρά ξεκινά αγροτικός δρόμος, που τερματίζει ύστερα από απόσταση 3 χλμ. Κατηφορίζοντας στο δυτικό μονοπάτι, μέσα από αναβαθμίδες και πουρνάρια, θα βρεθείτε στην όχθη του παραπόταμου Χαλικιώτικο ποτάμι. Ακολουθώντας βόρεια πορεία θα το συναντήσετε μπροστά σας. Η φύση καθ’ όλη την πεζοπορία μέσα στον παραπόταμο Φειδάκια είναι οργιώδης. Το θέαμα, όταν θα συναντήσετε το σπάνιο φυσικό γεφύρι του “Θεοτικού”, θα σας καταπλήξει! Η διαδρομή χαρακτηρίζεται μεσαίας δυσκολίας και καλό θα ήταν να είστε εξοπλισμένοι και με εφεδρικά υποδήματα, γιατί πιθανόν σε κάποια σημεία του φαραγγιού να χρειαστεί να περπατήσετε μέσα στο νερό.