Διαλέξεις και δράσεις πριν την Πανελλήνια Εξόρμηση

Διαλέξεις και δράσεις πριν την Πανελλήνια Εξόρμηση

Ο αστροφυσικός κ. Διονύσης Σιμόπουλος στο Θέρμο και στο Μεσολόγγι

Οι προσπάθειες της Αστρονομικής & Αστροφυσικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδος (Α.Α.Ε.Δ.Ε. ) για την διάχυση της αστρονομίας στον νομό μας, έλαβε μέρος στις 12&13 Μαΐου με την επίσκεψη του επίτιμου διευθυντή του Ευγενιδίου Πλανηταρίου κ. Διονύσιου Σιμόπουλου στο Θέρμο και στο Μεσολόγγι αντίστοιχα.

Την πρώτη μέρα στο Θέρμο, μετά την προλόγηση του κ. Νίκου Κωστακόπουλου από τον Δήμο Θέρμου, ο κ. Σιμόπουλος παρουσίασε τους μηχανισμούς κατά τους οποίους τα βαρύτερα ατομικά στοιχεία, πέραν του υδρογόνου, παράγονται στα κέντρα των αστέρων καθώς και γιατί είμαστε όλοι αστρόσκονη! Η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη με εύστοχες και ποιοτικές ερωτήσεις.

Ο κ. Σιμόπουλος ξεναγήθηκε στην περιοχή καθώς και στο νέο μουσείου του Θέρμου με την βοήθεια του προέδρου του συλλόγου φίλων του νέου μουσείου Θέρμου κ. Αντώνη Βασιλόπουλο και την αντιδήμαρχο πολιτισμού κ. Γιάννα Καλημέρη. Έμεινε εντυπωσιασμένος από το ίδιο το νέο μουσείο, το πλήθος ευρημάτων αλλά κυρίως από την σημαντικότητα και το μέγεθος της Αιτωλικής συμπολιτείας όπου το κέντρο της ήταν το αρχαίο Θέρμο. Η υποστήριξη του Δήμου Θέρμου ήταν καταλυτική για την επιτυχία της εκδήλωσης, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά.

Την επόμενη μέρα στο Μεσολόγγι μετά την προλόγηση της κ. Σόφη Λαναρά από το πνευματικό κέντρο Ι.Π. Μεσολογγίου, ο κ. Σιμόπουλος παρουσίασε τους μηχανισμούς βάσει των οποίων μεγάλες μάζες, όπως οι συγχωνεύσεις μαύρων τρυπών και άστρων νετρονίων, παράγουν βαρυτικά κύματα. Η συμβολή του γραμματέα της αστρονομικής εταιρείας κ. Γεωργίου Ντέκα ήταν καταλυτική στην διοργάνωση & επιτυχία αυτής της εκδήλωσης, όπου και εδώ είχε εντυπωσιακή συμμετοχή. Ευχαριστούμε θερμά την άτυπη ομάδα πολιτών του Μεσολογγίου Saltsistas για την υποστήριξη και πλαισίωση της εκδήλωσης.

Παρατίθεται η ενδιαφέρουσα και εύστοχη οπτική της προσπάθειας της Α.Α.Ε.Δ.Ε για την διάδοση της επιστήμης της αστρονομίας στον νομό μας με αφορμή την επίσκεψη του κ Σιμόπουλου, από τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Φιλολόγων Αιτωλοακαρνανίας κ. Ηλία Υφαντή: http://www.agrinionews.gr/thermo-astronomia/

Τα μέλη & η οργανωτική επιτροπή της Α.Α.Ε.Δ.Ε συνεχίζουν με γοργούς ρυθμούς την διοργάνωση της 12ης Πανελλήνιας Εξόρμησης Ερασιτεχνών Αστρονόμων 2018 (12η ΠΕΕΑ) για πρώτη φορά στον νομό Αιτωλοακαρνανίας.

https://www.facebook.com/astronomiki/?hc_ref=ARRln7QGaalU_Og0rifxOL3CWBctGAP16END3yxzl_y56aAp3kjDn7QvpJ9Lpmw6od8

Το πρώτο ψηφιακό περιοδικό μας αφιερωμένο στον Χρήστο Γεωργίου.

https://view.joomag.com/-/0917081001521728757

 

Pin It on Pinterest