Η θέση εξόρμησης

Η θέση εξόρμησης

Η διαδρομή προς την περιοχή της εξόρμησης είναι η εξής: Από Αγρίνιο προς Δρυμώνα ΠΡΟΣΟΧΗ !!! μην ακολουθήσετε τον δρόμο μέσω Καλλιθέας, αλλά να κατευθυνθείτε κατευθείαν προς Θέρμο, γιατί ο δρόμος είναι κλειστός .

Από Ναύπακτο για Δρυμώνα

38°39’2.13″Β    21°39’52.00″Α

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Πρέπει να έχετε υπόψιν την έλλειψη βενζινάδικων στην περιοχή. Έτσι πρέπει να γεμίσετε το ρεζερβουάρ στο Θέρμο η σε άλλο πρατήριο καθ οδόν από το Αγρίνιο η την Ναύπακτο, πριν ξεκινήσετε για τον Δρυμώνα.

Φωτορύπανση της τοποθεσίας
Ο ουρανός προς το Νότο

η Σελίνη την βραδιά της φωτομέτρησης

Ηλιοβασίλεμα από τη θέση της Αστροπαρατήρησης

Η πρώτη μέτρηση με Sky Quality Meter προς βορά τον Αύγουστο του 2017

Ο ουρανός προς το Βορά

Οι νέες μετρήσεις SQM το βράδυ της 10ης Μαρτίου, από τον Άγγελο Μακρή δείχνουν 21.60 στον Βορρά.

21.50 σε Ανατολή και Δύση.

21.40 στον Νότο, σε χαμηλές μοίρες.

Στο Ζενίθ ήταν σταθερά 21.55 – 21.60.

Οι παραπάνω μετρήσεις είναι ο μέσος όρος από τις καταγραφές (πήραμε πάρα πολλές μετρήσεις) Είχε υγρασία, αλλά το καλοκαίρι δεν θα έχει (με βάση την ιστορία του Δρυμώνα). Η Πάτρα ενοχλεί χαμηλά στον Νότο, αλλά όχι πολύ. Ούτε πιστεύουμε ότι στην Ελλάδα υπάρχει σημείο με τέλειο Νότο (εκτός από την νότια Κρήτη). Οπότε αυτό που “χάνεις” από τη φωτορύπανση της Πάτρας το κερδίζεις από τον υπόλοιπο ουρανό που είναι τρομερός. Το έδαφος είναι θεοσκότεινο, το οποίο είναι πολύ καλό σημάδι. Θεωρούμε ότι έχει προοπτικές και έχεις πολύ καλή ορατότητα σε όλη την ουράνια σφαίρα που είναι σημαντικό για ουρανογραφία, αρχαρίους κτλ.

Το σημείο εξυπηρετεί τους σκοπούς μιας πανελλήνιας εξόρμησης, που είναι η διάδοση της Αστρονομίας στο ευρύ κοινό κάτω από σκοτεινό ουρανό.

Aggelos Makris Nightscapes

Αποχαιρετώντας τον αγαπημένο μου αστερισμό!

Ο δεινός κυνηγός του ουρανού, Ωρίωνας, δεσπόζει την ώρα της δύσης.
Είναι με διαφορά ο αγαπημένος μου αστερισμός, καθώς ήταν ο πρώτος αστερισμός που αναγνώρισα 10 χρόνια πριν, όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με την Αστρονομία.

Από τότε με συνοδεύει κάθε χειμώνα της ζωής μου.
Αυτές τις μέρες, αποσύρεται και δίνει τη θέση του στους καλοκαιρινούς αστερισμούς που ανατέλλουν μαζί με τον πυρήνα του Γαλαξία μας.

Θα επιστρέψει όμως, το Φθινόπωρο, στο αέναο κυνήγι των Πλειάδων.

Δρυμώνας Θέρμου, 1240μ
Απρίλιος 2018

Pin It on Pinterest