Η ερασιτεχνική αστρονομία, δηλαδή η μη επαγγελματική ενασχόληση με την αστρονομία, εξαπλώνεται ολοένα στην Ελλάδα ως μια ενασχόληση που συνδυάζει την επιστήμη και την ψυχαγωγική δραστηριότητα. Οι ερασιτέχνες αστρονόμοι αριθμούν πλέον πολλές χιλιάδες και οι δραστηριότητές τους καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα ασχολιών, όπως:

Παρατηρήσεις με Επιστημονικό ενδιαφέρον

Οι ερασιτέχνες αστρονόμοι συχνά κάνουν παρατηρήσεις και εργασίες που έχουν επιστημονικό ενδιαφέρον και μπορούν να αξιοποιηθούν από τους επαγγελματίες αστρονόμους όπως οι παρατηρήσεις μεταβλητών αστέρων, αμοιβαίων φαινομένων ή η αναζήτηση κομητών.


Αστροφωτογραφία

Με τη φωτογράφηση των ουράνιων σωμάτων μπορούν να καταγραφούν λεπτομέρειες που δεν είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού. Οι Έλληνες ερασιτέχνες αστρονόμοι δημοσιεύουν, πλέον, τις φωτογραφίες τους στα κορυφαία παγκοσμίως αστρονομικά περιοδικά.

Ο Γαλαξίας της Ανδρομέδας όπως τον φωτογράφησε στον Πάρνωνα ο Άγγελος Κεχαγιά.


Παρατήρηση του ουρανού με τηλεσκόπια και κυάλια

Με τα τηλεσκόπιά τους, μικρά ή μεγάλα, παρατηρούν ένα πλήθος από ουράνια σώματα (πλανήτες, γαλαξίες, αστρικά σμήνη, νεφελώματα κ.ά.) είτε ιδιωτικά είτε σε δημόσιες «αστροβραδιές».


Εκλαΐκευση της αστρονομίας

Οι ερασιτέχνες αστρονόμοι επιτελούν ένα σπουδαίο έργο όσον αφορά την εκλαΐκευση της αστρονομίας, και της επιστήμης γενικότερα, καθώς μεταλαμπαδεύουν την εμπειρία της ενασχόλησής τους με την παρατήρηση του ουρανού και κάνουν κατανοητές και προσιτές στο κοινό τις επιστημονικές έννοιες.


Σύλλογοι Ερασιτεχνικής Αστρονομίας

Οι Έλληνες ερασιτέχνες αστρονόμοι έχουν οργανωθεί σε διάφορους αστρονομικούς συλλόγους και ομάδες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος.
Σκοπός τους είναι η εκλαΐκευση της αστρονομίας, η διενέργεια παρατηρήσεων και η συμβολή τους στην συνεισφορά στην γνώση της ανθρωπότητας. Οι σύλλογοι των ερασιτεχνών αστρονόμων έχουν πλούσια δραστηριότητα, ενώ συχνά προσπαθούν να συναντιούνται προκειμένου να ανταλάζουν απόψεις και να μοιράζονται νέες γνώσεις.

H επίσημη σελίδα του μητρώου όλων των ενεργών εγγεγραμμένων συλλόγων είναι εδώ:  https://www.astroclubs.gr/astroclubs-directory/