Η τοποθεσία παρατήρησης βρίσκεται στο όρος Πάρνωνας, στο νομό Λακωνίας. Απέχει περίπου μία ώρα από την Σπάρτη, δυόμιση ώρες από την Αθήνα και την Πάτρα, μία ώρα από την Τρίπολη. Διαμέσου μιας πανέμορφης διαδρομής, διάσπαρτης με έλατα και πεύκα, φτάνει κανείς στο ορειβατικό καταφύγιο του ΕΟΣ Σπάρτης, το οποίο βρίσκεται σε ύψος 1420 μέτρων. Κάτω από το καταφύγιο είναι ο χώρος παρατήρησης ο οποίος περικλείεται από δάσος.

Οι ακριβείς γεωγραφικές συντεταγμένες του χώρου παρατήρησης είναι:

N 37 15.597  E 22 35.222 ή 37.259947, 22.58703

 

Directions to Parnon Observing Site @37.260943,22.585169

 

Προτεινόμενες οδικές διαδρομές :
Από Αθήνα ή Πάτρα, παίρνουμε την ΕΟ Κορίνθου Τριπόλεως
α) Μέσω του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου – Τρίπολης έξοδο στην παλαιά ΕΟ Τρίπολης Σπάρτης, και μετά από 3χλμ αριστερά για Άστρος, περνάμε τα χωρία, Στάδιο, Ρίζες, Μεσσοράχη, Καστρί, Άγιος Πέτρος. Στα τρία χλμ μετά τον Άγιο Πέτρο κάνουμε επιτόπου δεξιά προς καταφύγιο ΕΟΣ Σπάρτης όπου φτάνουμε σε 16 ΧΛΜ.
β) Μέσω του νέου τμήματος του του αυτοκινητόδρομου Τρίπολης – Σπάρτης, Σπάρτη, Καρυές, Βαμβακού, Καταφύγιο Πάρνωνα
γ)  Μέσω του νέου τμήματος του του αυτοκινητόδρομου Τρίπολης – Σπάρτης, Σπάρτη, Καρυές, Βούρβουρα, Άγιος Πέτρος, Καταφύγιο Πάρνωνα

Περισσότερα για την τοποθεσία, τα γύρω χωριά, την φύση της περιοχής μπορείτε να βρείτε εδώ http://parnonas1420.blogspot.com/

Τα πλεονεκτήματα για την αστρονομική παρατήρηση που συνδυάζει η τοποθεσία είναι τα εξής:

  • Ο μεγάλος σε έκταση, επίπεδος και καθαρός χώρος στον οποίο μπορεί να στηθεί μεγάλος αριθμός τηλεσκοπίων.
  • Ο σκοτεινός ουρανός από κάθε πλευρά του ορίζοντα, καθώς και η ανοιχτή θέα προς τον νότιο ουρανό του οποίου οι αστερισμοί παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον κατά τους θερινούς μήνες.

Ο συγκεκριμένος χώρος χρησιμοποιείται για αστρονομικές εξορμήσεις εδώ και πολλά χρόνια από ερασιτέχνες αστρονόμους της Σπάρτης, της Αθήνας, της Πάτρας και πολλούς άλλους ακόμα. Η πρόσβαση με αυτοκίνητο είναι εύκολη μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου ο οποίος φθάνει μερικά μέτρα πριν το χώρο παρατήρησης.