Κανόνες Παρατήρησης

  1. Για κανέναν λόγο δεν θα ανάψουμε φωτιά στον χώρο παρατήρησης γύρω από το καταφύγιο όπως και σε κανένα σημείο του δάσους νύχτα ή ημέρα.
  2. Να αποφεύγουμε το σβήσιμο των τσιγάρων στο έδαφος διότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχουν ξερά χορτάρια που αρπάζουν πολύ εύκολα φωτιά.
  3. Περιμετρικά και εντός του πεδίου παρατήρησης από τη δύση του Ήλιου και για όλη τη διάρκεια της νύχτας δε θα χρησιμοποιήσουμε λευκό φωτισμό (εξωτερικά, εσωτερικά φώτα αυτοκινήτων, φακούς κτλ) αλλά ούτε και έντονο κόκκινο φωτισμό. Να φροντίσουμε από νωρίς να προμηθευτούμε τον κατάλληλο εξοπλισμό για να έχουμε τον σωστό φωτισμό.
  4. Περιμετρικά και εντός του πεδίου παρατήρησης από τη δύση του Ήλιου και για όλη τη διάρκεια της νύχτας δε θα μετακινήσουμε κανένα όχημα. Εάν κάποιος θα πρέπει να αποχωρήσει κατά τη διάρκεια της παρατήρησης θα φροντίσει να συνεννοηθεί με εκπρόσωπο της οργανωτικής για την κατάλληλη θέση που θα σταθμεύσει το όχημά του. Επειδή η είσοδος του πεδίου παρατήρησης θα είναι κλειστή μετά την δύση του Ήλιου και για όλη την νύχτα, τυχόν αργοπορημένοι παρατηρητές θα εισέρχονται μόνο κατόπιν συνεννόησης τους με εκπρόσωπο της οργανωτικής (καλό είναι να αποφεύγουμε αυτή τη διαδικασία, εκτός αν υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος).
  5. Δε θα κάνουμε χρήση των Green Laser Pointers εκτός από το προκαθορισμένο χρονικό διάστημα, από τον υπεύθυνο παρατήρησης, για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
  6. Κατά τη διάρκεια της παρατήρησης θα αποφεύγουμε την κατανάλωση αλκοόλ.
  7. Σεβόμενοι το νυχτερινό περιβάλλον του δάσους και την ανάγκη των συμπαρατηρητών μας να  εκτελέσουν ομαλά το παρατηρησιακό τους πρόγραμμα δεν θα φωνάζουμε δυνατά και δεν θα βάζουμε δυνατή μουσική καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας έως και τις 11 το πρωί, διότι δε θα πρέπει επίσης να ξεχνάμε πως ο ευρύτερος χώρος του πεδίου παρατηρήσεων χρησιμοποιείται και ως χώρος κατασκήνωσης των παρατηρητών.
  8. Σεβόμενοι το φυσικό περιβάλλον φροντίζουμε όλοι μας για τη διατήρηση της καθαριότητας του χώρου.
  9. Ρεύμα για τους αστροφωτογράφους και τους παρατηρητές θα παρέχει η διωργάνωση. Όσοι θέλουν να φέρουν γεννήτρια για προσωπική χρήση για να έχουν ρεύμα θα πρέπει να φέρουν πολύ μεγάλη μπαλαντέζα (50 μέτρα) και να τοποθετήσουν τη γεννήτρια εκεί όπου θα τους υποδείξει η οργανωτική επιτροπή.
  10. Όσοι θέλουν να φωτογραφίσουν και θα χρησιμοποιήσουν laptop, DSLR ή άλλο εξοπλισμό που φωτορυπαίνει, θα στήσουν τον εξοπλισμό τους στον χώρο που έχει υποδειχτεί από την οργανωτική για τους φωτογράφους ώστε να μην ενοχλούν τους παρατηρητές.