Ερευνα και παρατηρησεις κομητων 1986 – 2015

Ομιλητής ο κ.Θανάσης Οικονόμου
Ωρα Εναρξης 20:30

Θανασης Οικονομου

Αστροφυσικός
Ο κ.Θανάσης Οικονόμου – αστροφυσικός του Πανεπιστήμιου Σικάγο και συνεργάτης της ΝΑΣΑ ασχολείται με την εξερεύνηση του διαστήματος για πάνω από πενήντα χρόνια. Στην περίοδο αυτή συμμέτοχε σε πάνω από 15 αποστολές με διάφορες παγκόσμιες διαστημικές υπηρεσίες για Σελήνη, πλανήτες, κομήτες και αστεροειδείς με όργανα που κατασκευάστηκαν από τον ίδιο και την ομάδα του στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου και συνεργάστηκε με ομάδες επιστημόνων από Ρωσία, Γερμανία, Φιλανδία, Αγγλία, Ιαπωνία κ.α. Ακόμη και σήμερα ενεργά συμμετέχει σε τρείς διαστημικές αποστολές – το Opportunity στον Άρη, το Cassini στον Κρόνο και τη Rosetta στον κομήτη 107P/Churyumov-Gerasimenko.
Η καταγωγή του είναι από το ορεινό χωριό Ζιάκα Γρεβενών. Στην περίοδο του εμφυλίου πολέμου το 1948 βρέθηκε με την οικογένειά στην τότε Τσεχοσλοβακία, όπου εκεί σπούδασε πυρηνική φυσική στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου της Πράγας. Το 1964 μετά από πολλές δυσκολίες μετακόμισε οικογενειακώς στην Αμερική, όπου επιλέχτηκε αμέσως σε μια ομάδα του Πανεπιστήμιου Σικάγου που η ΝΑΣΑ μόλις είχε επιλέξει να κατασκευάσει όργανα για την εξερεύνηση της Σελήνης με τις αποστολές των Lunar Surveyors και των επανδρωμένων αποστολών Apollo που έφεραν τους πρώτους αστροναύτες στην Σελήνη. Εκεί και παρέμεινε για ολόκληρα 50 χρόνια, όπου διακρίθηκε για την κατασκευή και την επιτυχία λειτουργίας πολλών οργάνων του που χρησιμοποιήθηκαν σε διαστημικές αποστολές . Βραβεύτηκε πολλές φορές από τη ΝΑΣΑ καθώς και από τη γενέτειρά του για τις επιτυχίες αυτών των αποστολών και τα αποτελέσματα των οργάνων του.
Από το 2007 κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να παρακάμψει την ελληνική γραφειοκρατία να στήσει το Αστεροσκοπείο Όρλιακα για να δώσει την ευκαιρία στους μαθητές των σχολείων, ερασιτέχνες και επαγγελματικούς αστρονόμους να κάνουν αστρονομικές παρατηρήσεις για την περεταίρω εξερεύνηση του διαστήματος.