Στην 15η ΠΕΕΑ θα πραγματοποίηθούν εκλαικευτικές ομιλίες & πρακτικά εργαστήρια με Αστρονομικό ενδιαφέρον από επαγγελματίες Αστρονόμους & Αστροφυσικούς.
Ο κεντρικός ομιλητής της 15η ΠΕΕΑ του Σαββάτου 15 Ιουλίου είναι ο Καθηγητής Παρατηρησιακής Αστροφυσικής, Δρ. Βασίλης Χαρμανδάρης.

Ο Δρ. Βασίλης Χαρμανδάρης είναι πρόεδρος της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας, Καθηγητής Παρατηρησιακής Αστροφυσικής Τμήμα Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής στο Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας, Διευθυντής του Αστεροσκοπείου Σκίνακα & Adjunct Research Professor στο European University Cyprus.
Εργάστηκε το 1996-1997 ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Αστροφυσικής του CEΑ/Saclay στη Γαλλία και από το 1997 έως το 1999 ως Marie Curie Fellow στο Αστεροσκοπείο Παρισιού. Από το 1999 μέχρι το 2005 ήταν ερευνητής στο Τμήμα Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Cornell στις Η.Π.Α. Ήλθε ως Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης τον Φεβρουάριο του 2005, εξελέγη στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή το 2009 και σε αυτή του Καθηγητή το 2014. Από το 2013 έως το 2018 διατέλεσε Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Από το 2019 είναι Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής στο Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας καθώς και Διευθυντής τουΑστεροσκοπείου Σκίνακα. Από τον Απρίλιο του 2022 είναι και Adjunct Research Professor στο European University Cyprus. Τα επιστημονικά του ενδιαφεροντα ειναι σχετικά με την παρατηρησιακή Αστροφυσική με ειδίκευση σε εξωγαλαξιακή αστροφυσική και διαστημική αστρονομία στο υπέρυθρο. Μελέτη προβλημάτων που σχετίζονται με μεσοαστρική ύλη σε αλληλεπιδρώντες γαλαξίες, ενεργούς γαλαξιακούς πυρήνες (AGN), και περιοχές έντονου σχηματισμού αστέρων.
Ο ομιλητής της Παρασκευής 14 Ιουλίου είναι ο Αστρονόμος – Φυσικός Διαστήματος Κέντρου Επισκεπτών Θησείου Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Δημήτριος Τσιμπίδας
Ο Δημήτρης Τσιμπίδας είναι απόφοιτος του τμήματος Φυσικής, του τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Απέκτησε Μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Αστρονομία και Φυσική Διαστήματος από το πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία. Η μεταπτυχιακή του εργασία σχετίζεται με τη συμπεριφορά της Μαγνητόσφαιρας του Κρόνου υπό την επίδραση διαφορετικών συνθηκών του Ηλιακού Ανέμου.
Επιπλέον έχει σπουδάσει θέατρο στην ανωτέρα σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου. Ερευνητικά ενδιαφέρεται για τις μαγνητόσφαιρες των πλανητών και την προέλευση των πλανητικών συστημάτων. Ασχολείται με την επικοινωνία της επιστήμης με σκοπό τη μεταφορά πολύπλοκων επιστημονικών εννοιών στο ευρύ κοινό συνδυάζοντας τεχνικές θεάτρου και υποκριτικής, το οποίο και θεωρεί ως τη σπουδαιότερη παιδαγωγική μέθοδο. Νικητής του διαγωνισμού επικοινωνίας της επιστήμης FameLab 2012 και εκπρόσωπος της Ελλάδας στον διεθνή τελικό στο φεστιβάλ επιστήμης του Τσέλτεναμ στην Αγγλία. Προσπαθεί να δείξει το αστείο πρόσωπο της επιστήμης μέσω του επιστημονικού θεάτρου. Από το 2014 εργάζεται στον τομέα διάχυσης και επικοινωνίας της επιστήμης υποστηρίζοντας τις δράσεις των Κέντρων Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και παράλληλα χειρίζεται τα ιστορικά τηλεσκόπια του Αστεροσκοπείου όπως το διοπτρικό τηλεσκόπιο Δωρίδη, 40εκ, στο λόφο της Πνύκας.
Workshop Ηλιακής Παρατήρησης – Σαββάτο 15 Ιουλίου (11:00 – 12:00)
Δρ. Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού, Φυσικός Ατμόσφαιρας και Περιβάλλοντος
Η Δρ. Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού εργάζεται στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών όπου είναι υπεύθυνη σε θέματα επικοινωνίας της επιστήμης, στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου.
Έλαβε Πτυχίο Φυσικής και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Φυσική Ατμόσφαιρας και Περιβάλλοντος από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στην Διδακτορική Διατριβή της ασχολήθηκε με την «Ανάπτυξη και Εξασθένηση Μαγνητικών Καταιγίδων στο Γεωδιάστημα». Έχει συνεργαστεί με το Centre d’étude des Environnements Terrestre et Planetaires, στο Παρίσι, το Heliophysics Science Division NASA’s Goddard Space Flight Center, Greenbelt, MD, στις ΗΠΑ και την Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Εργαστήριο Υπολογιστικών Συστημάτων, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Μετά το πέρας της διδακτορικής της διατριβής εργάστηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του ΕΑΑ. Τα ερευνητικό της υπόβαθρο αφορά στην προσομοίωση επιτάχυνσης φορτισμένων σωματιδίων στην γήινη μαγνητόσφαιρα κατά τη διάρκεια μαγνητικών καταιγίδων. Έχει λάβει πτυχίο μονωδίας. Δίνει διαλέξεις και αρθογραφεί με σκοπό την δημόσια κατανόηση της αστρονομίας και της διαστημικής φυσικής προς τους μαθητές και το ευρύ κοινό. Χρησιμοποιεί τον ήχο και την μουσική ως μέσο επικοινωνίας και διδασκαλίας της αστρονομίας. Οργανώνει και συμμετέχει σε βραδιές που συνδυάζουν την μουσική με την ποίηση και την αστρονομία.