Πανελληνια Εξορμηση

Οι πανελλήνιες εξορμήσεις αποτελούν μια προσπάθεια των αστρονομικών συλλόγων της χώρας για τη σύσφιξη των σχέσεων των ερασιτεχνών αστρονόμων και των φίλων της αστρονομίας. Πραγματοποιούνται εκεί που οι ερασιτέχνες αστρονόμοι βρίσκονται στο στοιχείο τους, κάτω από τη μαγεία των σκοτεινών ουρανών στα βουνά της Ελλάδος. Η ιδέα για τις πανελλήνιες εξορμήσεις πρωτοδιατυπώθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2006 στη συνάντηση των Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων ερασιτεχνικής αστρονομίας που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα.

1η Πανελληνια Εξορμηση

Μετά από πρωτοβουλία της Εταιρείας Αστρονομίας Χαλκίδας συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί η πρώτη πανελλήνια εξόρμηση τον Ιούλιο του 2007 στην περιοχή της Δίρφης στην Εύβοια υπό την αιγίδα της, ενώ εκφράστηκε απ’ όλους η βούληση για μελλοντική καθιέρωση κάθε καλοκαίρι. Η Εταιρεία Αστρονομίας Χαλκίδας όρισε να πραγματοποιηθεί η 1η Πανελλήνια Εξόρμηση στις 20-21 Ιουλίου 2007. Η εξόρμηση πραγματοποιήθηκε στο ορειβατικό καταφύγιο «Μιχάλης Νικολάου» στη Δίρφη Ευβοίας (υψόμετρο 1100 m). Περισσότερα από 100 άτομα όλων των ηλικιών παρευρέθησαν και η συνάντηση θεωρήθηκε επιτυχημένη καθώς ήταν και η πρώτη φορά που διοργανώθηκε.

2η Πανελληνια Εξορμηση

Η δεύτερη πανελλήνια εξόρμηση, του 2008, είχε συμφωνηθεί στα πλαίσια του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας να διεξαχθεί και πάλι στη Δίρφη ωστόσο δυστυχώς ακυρώθηκε.

3η Πανελληνια Εξορμηση

Έτσι τη σειρά πήρε ο Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας ο οποίος στη συνάντηση των συλλόγων ερασιτεχνικής αστρονομίας, που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη στις 15 Νοεμβρίου 2008 ζήτησε και ανέλαβε τη διοργάνωση της 3ης Πανελλήνιας Εξόρμησης Ερασιτεχνών Αστρονόμων, το καλοκαίρι του 2009. Τόπος της εξόρμησης ήταν το Όρος Καλλίδρομο, στο καταφύγιο της «Ανάβρας» σε υψόμετρο 600 μέτρων, 7 χιλιόμετρα από τις Θερμοπύλες, 200 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 320 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Η εξόρμηση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 26-27-28 Ιουνίου με τη συμμετοχή περίπου 70 ατόμων. Στη συνάντηση αυτή έγιναν σημαντικές προσθήκες στο πρόγραμμα όπως οι ομιλίες και τα πρακτικά εργαστήρια-workshops.

4η Πανελληνια Εξορμηση

Στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη αποφασίστηκε η 4η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων να συνδιοργανωθεί από την Αστρονομική Ένωση Σπάρτης «Διός Κούροι» και την Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας «Ωρίων» με χώρο διεξαγωγής το όρος Πάρνων στα σύνορα των νομών Αρκαδίας και Λακωνίας. Η συνδιοργάνωση αυτή αφενός μεταδίδει ένα μήνυμα φιλίας και συνεργασίας των συλλόγων, αφετέρου εκφράζει την αποφασιστικότητα των διοργανωτών για τη διοργάνωση μιας άρτιας εξόρμησης που θα καθιερώσει το θεσμό στη συνείδηση των ερασιτεχνών αστρονόμων.

5η Πανελληνια Εξορμηση

Η 5η Πανελλήνια Εξόρμηση διοργανώθηκε για πρώτη φορά στη Βόρεια Ελλάδα. Με νέο ρεκόρ συμμετοχής, πλέον των 500 ατόμων, ο Όμιλος Φίλων Αστρονομίας διοργάνωσε την εξόρμηση με μεγάλη επιτυχία στους Φιλιππαίους Γρεβενών στο διάστημα 29 με 31 Ιουλίου 2011, με πλούσιο πρόγραμμα και σκοτεινούς ουρανούς.

6η Πανελληνια Εξορμηση

Στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά τον Οκτώβριο του 2011, αποφασίστηκε η 6η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων να συνδιοργανωθεί εκ νέου από την Αστρονομική Ένωση Σπάρτης “Διός Κούροι” και την Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας “Ωρίων” με χώρο διεξαγωγής το όρος Πάρνων στα σύνορα των νομών Αρκαδίας και Λακωνίας κατά την περίοδο 20 με 23 Ιουλίου 2012. Ο αριθμός των συμμετεχόντων αυξήθηκε για ακόμη μια φορά και έφτασε τα 625 άτομα.

7η Πανελληνια Εξορμηση

Η 7η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων αποφασίστηκε στη γενική συνέλευση των Δ.Σ. στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 2012 να πραγματοποιηθεί στα Λιβάδια Κοτύλης του Γράμμου Καστοριάς από τον Σύλλογο Ηλιακών και Πλανητικών Παρατηρητών Καστοριάς από 5 μέχρι 7 Ιουλίου 2013. Αν και ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος ήταν μια πολύ όμορφη εξόρμηση σε ένα ξεχωριστό μέρος.

8η Πανελληνια Εξορμηση

Κατ τη διάρκεια του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας που πραγματοποιήθηκε στη Θάσο Τον Οκτώβριο του 2013 αποφασίστηκε η διοργάνωση της 8ης Πανελλήνιας Εξόρμησης Ερασιτεχνών Αστρονόμων από το Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας στο όρος Ελικώνας του νομού Βοιωτίας στο διάστημα 25 με 28 Ιουλίου 2014, όπου με νέο ρεκόρ συμμετοχής, πάνω από 900 άτομα, ήταν μια από τις πιο επιτυχημένες ΠΕΕΑ.

9η Πανελληνια Εξορμηση

Τον Νοέμβριο του 2014 στη συνάντηση των Δ.Σ. στο χώρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου αποφασίστηκε η ανάληψη της 9ης Πανελλήνιας Εξόρμησης Ερασιτεχνών Αστρονόμων από τον Αστρονομικό Σύλλογο Δυτικής Μακεδονίας στους Φιλιππαίους Γρεβενών για το διάστημα 17 μέχρι 19 Ιουλίου 2015, όπου η συμμετοχή, εφτασε τα 800 άτομα και ήταν μια από τις πιο επιτυχημένες ΠΕΕΑ.

10η Πανελληνια Εξορμηση

Η 10η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων οργανώθηκε απο την Αστρονομική Ένωση Σπάρτης “Διός Κούροι” με χώρο διεξαγωγής το όρος Πάρνων στα σύνορα των νομών Αρκαδίας και Λακωνίας κατά την περίοδο 29 με 31 Ιουλίου 2016.

11η Πανελληνια Εξορμηση

11η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων 2017
Φιλιππαίοι Γρεβενών.

Μετά από σύσκεψη εκπροσώπων αστρονομικών συλλόγων από όλη την Ελλάδα στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Πεντέλης τον περασμένο Οκτώβριο, ανατέθηκε ομοφώνως στον Αστρονομικό Σύλλογο Δυτικής Μακεδονίας να αναλάβει για δεύτερη φορά μέσα στην τελευταία τριετία την διοργάνωση της Πανελλήνιας Εξόρμησης Ερασιτεχνών Αστρονόμων (ΠΕΕΑ) στις 21 με 23 Ιουλίου 2017 στους Φιλιππαίους Γρεβενών.

Το ομαδικό πνεύμα όλων των συμμετεχόντων σε συνδυασμό με τον ιδανικό χώρο για Αστροπαρατήρηση και αστροφωτογράφιση στους Φιλιππαίους, άφησαν στους εκατοντάδες επισκέπτες της 11ης  ΠΕΕΑ τις καλύτερες εντυπώσεις. Στόχος του Αστρονομικού Συλλόγου Δυτικής Μακεδονίας και της 11ης ΠΕΕΑ ήταν ερασιτέχνες αστρονόμοι, επιστήμονες και όλοι όσοι αγαπάνε την αστρονομία να επικοινωνήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις, επιστημονικές τεχνικές και τελικά όλο και περισσότεροι να έρθουν σε επαφή με την αστρονομική κοινότητα.

Η διοργάνωση κρίθηκε απόλυτα ικανοποιημένη αφού πλήθος αστροφωτογράφων και παρατηρητών γέμισαν τον χώρο της κατασκήνωσης στους Φιλιππαίους Γρεβενών. Αρκετός ήτανε και ο κόσμος που οδηγήθηκε στην εν λόγω περιοχή για την θαυμάσια ομιλία του Σαββάτου από την Δρ. Φιόρη –Αναστασία Μεταλληνού με θέμα “Η εξερεύνηση του πλανήτη Δία και η διαστημική αποστολή Juno”

Ένα υπέροχο 3ημερο στην 11η ΠΕΕΑ – Αστροεξόρμηση 2017 έλαβε τέλος και ευελπιστούμε να ξαναβρεθούμε στην επόμενη. Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές, στον Αστρονομικό Σύλλογο Δυτικής Μακεδονίας, στον πρόεδρο Νίκο Πλεξίδα και την ομάδα του για την άψογη οργάνωση και της φετινής ΠΕΕΑ.
Ήταν όλοι τους υπέροχοι (εθελοντές, ομιλητές, παρατηρητές και αστροφωτογράφοι).Και φυσικά ο Ουρανός καταπληκτικός και μαγευτικός!!!!


12η Πανελληνια Εξορμηση

12η ΠΕΕΑ Δρυμώνας Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας

Τον Οκτώβριο του 2017 στα πλαίσια του 10ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ερασιτεχνών Αστρονόμων που διοργανώθηκε στη Κέρκυρα, αποφασίστηκε η ανάληψη της 12ης ΠΕΕΑ από την Αστρονομική και Αστροφυσική Εταιρία Δυτικής Ελλάδος στις 13 – 15 Ιουλίου 2018 στο Δρυμώνα Θερμού Αιτωλοακαρνανίας. Μια απόλυτα επιτυχημένη ΠΕΕΑ με πλήθος κόσμου, σε ένα πανέμορφο μέρος, όπου η προσπάθεια και η όρεξη των διοργανωτών έφεραν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

13η Πανελληνια Εξορμηση

13η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων.
Φιλιππαίοι Γρεβενών, 3 Αυγούστου 2019.

Η 13η ΠΕΕΑ, συνδιοργανώθηκε στους Φιλιππαίους Γρεβενών από τον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης και τον Αστρονομικό Σύλλογο Δυτικής Μακεδονίας, για το διάστημα 02-04 Αυγούστου 2019.

2020-2021

Δεν πραγματοποιήθικαν οι Πανελλήνιες εξορμήσεις λόγο του Covid.

14η Πανελληνια Εξορμηση

14η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων.
Θέρμο,Αιτωλοακαρνανίας —————- 2022.

Η Αστρονομική & Αστροφυσική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδας – ”Ηρακλής”, ο Δήμος Θέρμου και ο Δήμος Αγρινίου, συνδιοργάνωσαν στον Δρυμώνα Θέρμου (Τριχωνίδας) του νομού Αιτωλοακαρνανίας, την 14η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων (ΠΕΕΑ) από τις 29 έως και τις 31 Ιουλίου 2022.

15η Πανελληνια Εξορμηση

15η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων.
Πάρνωνας, Σπάρτη—————- 2023.

H 15η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων πραγματοποιήθηκε στο όρος Πάρνωνα στις 14-16 Ιουλίου 2023. Η Αστρονομική Ένωση Σπάρτης “Διός Κούροι” ανέλαβε την οργάνωση και διεξαγωγή της.